За ентропията в домашни условия

Скъпи, гостенино!

Постой у дома ден, два или колкото ти душа иска. Не вярвам душата ти да иска много.

Лекуваме апатия, равновесие, кататония, лимитиран светоглед и всякакви нелепи състояния.

Даваме всичко от себе си. Ефектът е светкавичен и полудяваш безплатно 🙂 Ако не вярваш – запознай се с мама, която вече не идва у дома.

Искаш да опровергаеш съмненията си?!

Voila!

Добре дошъл в нашите квадратни метри, мансарда, със стенни арт фризове, образувани от рисунките на всички, които порастват у дома. Изтипосани сме с очила, с изплезени езици, с шапки и чадъри.

Разделени сме на две фамилии. Петкови – родители и деца – Георгиеви. Не се опитвай да знаеш много. И от гранична полиция винаги задават въпроси, но после им писва да любопитстват дали децата, които изнасяме за чужбина, са наши. Обикновено ни пускат на второто изречение от моите обяснения, че дядото на мъжа ми е бил Петко и съпругът ми е продължил името му, а пък дядото на децата ни е Георги, т.е. таткото на мъжа ми, и така децата продължават неговото име. И изобщо истории с продължения са нашите имена.

Освен, че сме разделени фамилно, имаме и лагери по полове – две момичета и три момчета. Всеки си има обичаен хабитат – таткото ни е в хола, при телевизора и печката за готвене – и двете му се отдават по рождение. Успокояват го. Може би ще те сложим да спиш там, при него, все ще се сместите някак си. Само да не искаш да ти окомплетовам еднакви десени завивки и калъф за възглавница. Каквото ти се падне – това.

Момчетата – Жоро и Роси, 16 и 14 г., към момента, пребивават в детската стая, която вече изобщо не е детска, а кочинка, цех за синьо сирене, лабиринт и скривалище за отпадъци, взети заедно. А къде се побират 3 електрически китари, 2 усилвателя, drum set, две бюра, два гардероба, две легла и едно походно за някое приятелче, когато преспива у дома, 10 разчифтосани кецове и раниците за училище – не те питам, можеш да видиш сам, ако успееш да отвориш вратата на стаята.

С Елисавета, която е на 5 и половина, си имаме нашето спално помещение. Спим под перпендикуляр, аз на спалнята, тя в леглото си, в долния край на моята спалня. Ако я сложа да спи до мен, няма да спя аз. Рита, катери се насън, може да ме и ошамари. Изобщо да спиш успоредно до някого – без да му причиняваш допирни точки и геометрични зависимости – абсурд. Затова под перпендикуляр и в основата на координатната система, където всичко да ти е в нулата и да успееш да се наспиш.

Имаме две бани, с тоалетни. Изключено е, ако има някой в банята, да отидеш до тоалетна, както и обратното. Ще трябва да чакаш. Но недей го прави зад вратата, ако онзи отвътре излезе, ще те размаже. Широчко е, ама не толкова де.

Можеш да направиш кафе през това време и да седнеш да изчакаш на масата в кухнята. Само виж, да не се паднеш на стола под шкафа, който скрива газовото котле. Ръбът му, долу в ляво е болезнен. Изпитано е. И за главата внимавай!

Искаш да излезеш на терасата? Заповядай! Внимавай само да не бутнеш скарата, тротинетката ми и трите вертикални простора. Беше един и имаше място на терасата, ама сега пък ходим с чисти дрехи, защото бързо съхне прането.

Елисавета ходи пет пъти в седмицата на тренировки по фигурно пързаляне. Затова, в коридора има един чифт ролери за сухи тренировки. Често сухите тренировки включват преминаването през пръстите на всички, които ходят боси у дома. Така че, моля те, носи си вместо чехли, работни обувки, от тия с металните бомбета. Същите ще ти свършат работа, да се предпазиш и когато всеки път настъпиш лайсната в кухнята, която остана да стърчи след като сто пъти я слагахме да залепне, за да скрие неестетичния ръб, който се образува от различните нива на пода. В коридора внимавай да не се спънеш и в чифта кънки за лед, обръча, въженцето за скачане, раницата, която побира всичката екипировка за тренировките, заедно с две, три хартиени чудовища, които пазят раницата. Тях не ги пипай, защото ще се произведе писък „къде са ми пазачитеееее” и Тя ще седне на пода и ще реве дълго, а ние ще закъснеем за работа, примерно в понеделник сутрин.

Роси почна тренировки по американски футбол. И е заек във френската гимназия. А учеше и немски. Полиглот е. Поради тази причина и интензивните му тренировки, той вечно е с мускулна треска ментално и телесно и рядко успява да вдигне дрехите от пода сам, както и да си подреди учебниците по стилажите, ако преди това е успял да ги извади от раницата, която, къде е? Никъде не се вижда. А, там е, между големия барабан и чинелите. Е, не настъпвай йониката де! Ще я счупиш. И тя е на пода, за да не се счупи, ако тръгне да пада, пък е на високо.

Жоро също може да е в наличност и в изправено положение, когато не спи. А той спи много. Спи с очилата, с лап топа, с трите си китари, които с кухата китара, стават общо четири. Между зъбите му, можеш и перца за струни да откриеш. И не само между зъбите му. Има ги по пода на цялата къща. Никак не са кът. И скъсани струни има. Стърчат и бодат. Правят ходенето трудно, но пък ставаш ловък. Другото, което можеш да получиш като бенефит е бързото забогатяване, защото стъпваш и по стотинки. Ако си направиш труда да ги събереш – казвам ти, забогатял си. Изцапа се със строителни материали? Еми, то, на Жоро от практиката по сградостроителство е. Омазал си се от работния му гащеризон. Да, и той е на пода. Да не падне случайно, че ще се счупи ако е подреден нависоко.

Писна ти! Тръгваш си?! О!

И да не вземеш да седнеш да се обуваш на скейтборда в коридора. Сакън. Ако ще го правиш, моля те, изчисли центъра, защото много боли сядането върху него от едната му страна. Хем ти падаш, хем дъската те удря. Не сядай и на другия скейтборд. Счупен е и се ползва за части.

Аааа, изобщо не се поглеждай в огледалото за довиждане. Няма да се видиш. Толкова пръстови отпечатъци. Но ако решиш, препаратът за стъкло е при другите препарати. Някъде…

Искаш да знаеш къде съм аз, домакинята, в цялата термодинамична система? Нося се по стаите…духом…да не преча на хаоса да се подреди сам.

2 мнения за “За ентропията в домашни условия

  1. Много яко! И аз имам един започнат разказ за тийнеджърите и ентропията, но ти ме биеш по всички показатели 🙂 Пиши!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s