Les femmes Soiree

Елисавета:

Помниш ли като те питах какво е безкрайност и ти ми обясни, че било легнала осмица. Ами нали скоро ще ставам на осем, но не ми се ляга още. Искаш ли да не се прибираме у дома все още и да си прекараме една безкрайна вечер само за нас, двете?

Аз:

Мисля, да. Май е време да сме безкрайни приятелки.

И така. Малко насоки за това как се прави дамско соаре със седемгодишна в напреднал  стадий:

 • Влизате в огромен магазин.
 • Оставяте я да се запознае с любезния охранител.
 • Когато тя ви каже „Остави ме на този щанд и се разходи наоколо, аз ще съм тук“, я послушайте, като дадете знак с кимване. И не се шашардисвайте, когато откриете, че я няма на уреченото място. Просто обиколете всички щандове с гримове.
 • Никога не си позволявайте да се засмеете, когато откриете, че е ползвала сенки с различни цветове за едното и другото си око. Също, ако забележите излизането на червило от контура на устните й. Лекичко я дръпнете от полезрението на хората и коригирайте грешчиците й, като я убедите, че все пак добре се е справила, но бихте искали да й помогнете да изглежда още по-добре.
 • Обърнете внимание на влажния й поглед, обърнат към онова стъкло за устни и тайничко го подайте на касиера, да й го връчи, специално на нея пред цялата опашка от жени, когато приключвате с пазаруването си. Брокатеният лак и гривните, тип змийска кожа, които пробва тя, докато вие бяхте доближили пуловера до лицето си, за да проверите дали цветът е вашият – също добавете в книжния плик с покупки. Оставете да ги открие сама, когато се намирате в заведението с големи, няколко минути по-късно.
 • Когато влизате в заведението, в което се подвизават повече тийнейджъри, лепнали признаците на бързото порастване и непременно подражание на кинозвездите от плакатите над леглата в детските им стаи, спрете и попитайте разпоредителя „Къде ще ни настаните, моля?“.
 • Като младежът ви попита (явно по инерция) „За пушачи или непушачи?“, сведете погледа си няколко сантиметра и попитайте с ясен глас своята кандидат безкрайна приятелка „Как мислиш, ще пушим ли?“.
 • Ако тя ви отговори абсолютно сериозно и без грам учудване „Ами, мисля, да не се умирисваме тази вечер“, приемете го с достойнство и гордост на родител-трезвеник.
 • В заведението изискайте маса за двама. Чудесно ако имате запалена свещ с мирис на скъп парфюм.
 • Оставете я да поръча сама и уважете желанието й, когато заяви на келнера, че желае „Пеперони със свеж босилек, моля! Да. И чаша остра цитронада. Без алкохол.“ Нека затвори менюто и го подаде на младежа, защото тук би й пречело. Благодаря!
 • Помолете я да погледне в плика с покупките, които сте поставили на земята, да провери дали всичко е там и я оставете да намери лака и гривните. Ако извика без да сдържи радостта си, не се оглеждайте, а я прегърнете. Все пак това е женското ви соаре с вашата кандидат безкрайна приятелка.
 • Веднага се съгласете да ви лакира, след като приключи с лакирането на собствените си изрязани, заради училищния протокол, нокти. Отбележете, че се радвате на маниерите й и за това, че зачита изискванията на училищната институция. Поговорете за границите отново. Нека тя пак ви обясни, че ще прилича на безкрайност, но за да не се загуби като личност, ще трябва да има и правила. Тя обича тази тема, не веднъж ви е казвала, че дисциплината и правилата са необходими, за да се калява характера. Никога не се радвайте пред нея, че това са вашите думи. Постигнали сте каквото трябва.
 • Оставете я да отиде сама до тоалетна и я поддържайте, когато прави забележка на персонала, че тоалетния сапун е свършил. Кимайте, когато обяснява, че добрите заведения трябва да имат хубав сапун. Точка.
 • Изслушайте я, когато ви обяснява за характера на Ивон, за приятелството й с Паруша и Мартин. Не се усмихвайте на сериозните й маниери. Все пак обстановката говори сама по себе си за разговори между големи, колкото и вие да сте най-голямата сред тях.
 • Ако се загледа по косата на някое момиче от съседна маса или забележите хвърляните погледи към младежите на друга маса, обяснете й че да, косата на мацката е готина и ще се опитате да й направите същите къдрици, като се приберете у дома. Не пропускайте да й кажете, че къдриците на собствената й коса също заслужават внимание и може да е прекалено, ако насилите нещата с горещата маша. А що се отнася до момчетата, които зяпаше, започнете да разказвате как сте се запознали с баща й. Време й е вече да узнае как сте се взирали в очите му с благоговение и как сте открили онази бяла точка в центъра на зеницата на лявото  му око, която никое друго момиче до този момент не е забелязало; как сте си отрязали тайно една от къдриците му, докато той имаше дълга коса, като мускетар и ще й покажете после къде я пазите. Не й се сърдете, ако тя продължава да гледа младежите и не внимава в това, който й споделяте. Все пак може да търси бялата точка вече…
 • Когато стане време да се прибирате, не демонстрирайте припряност в движенията си и не изразявайте на глас притесненията си, дали ще има вече трамвай. Ще има разбира се, все пак нарочно преместихте часовника на телефона й с час и нещо напред.
 • Зарадвайте се заедно, че сте прекарали тази чудесна вечер и непременно обещайте пак и пак, и пак и така до безкрай…Думата й е важна. Знаете вече.
 • Когато у дома тя включи телевизора и започне да ви убеждава, че иска още малко от тази вечер, може би е момента, в който трябва да поставите границата. Използвайте думи като „Мисля, че за да имаш красива кожа и блеснал поглед по-добре е да си лягаш вече“ или „толкова ми е хубаво с теб, че бих искала да чуя още малко от стихотворението ти за дядо Коледа, ама в леглото“. Когато предлагате това лекичко изгасвайте лампите и последен телевизора, като не пропускате да държите дистанционното, а после го скрийте.
 • Може да се погъделичкате преди лягане, да се завивате през глава и да си говорите тайни неща, и не се учудвайте, когато я попитате нещо и тя не ви отговори…Изхвърлете таблетките от нощното си шкафче, мисля, че взаимната ви умора, се превърна току що в най-естественото хапче за сън.
 • Погледнете я в съня й. Само на вас ли ви се струва, че Безкрайност е легнала осмица?!

Eти

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s